کریپتوکارنسی چیست و چه کاربردی دارد؟
کریپتوکارنسی یک پول اینترنتی است که با استفاده از رمزنگاری امنیتش تامین شده است. کریپتوکارنسی در واقع از دو کلمهی کریپتو به معنی رمزنگاری و کارنسی به معنای ارز یا پول دیجیتال میباشد و اولین و معروفترین کریپتوکارنسی، بیت کوین میباشد. در این مقاله به طور کامل به توضیح ماهیت و کاربرد کریپتوکارنسی میپردازیم که پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) که به آن رمز ارز و ارز رمزنگاری شده هم گفته میشود، پول دیجیتالی است که در واحد داده(به نام توکن یا کوین) وجود دارد که شخص میتواند آن را در کیف پول دیجیتال آنلاین ذخیره کند. ایده پشت کریپتوکارنسی این است که وسیلهای برای مبادله ارزی با عرضه محدود، مستقل از یک مرجع مرکزی، مانند بانک یا دولت فراهم کند. کریپتوکارنسی به صورت الکترونیکی منتقل میشود؛ بنابراین، هیچ سکه یا اسکناس فیزیکی وجود ندارد و هیچ نهاد شخص ثالثی در ایجاد یا انتقال آن دخیل نیست. کمیسیون تجارت فدرال(FTC) حقایق مفید را در مورد کریپتوکارنسی در وبسایت خود به اشتراک گذاشته است:
- ارزهای رمزنگاری شده مانند سپردههای بانکی ایالات متحده توسط دولت بیمه نمیشوند.
- بر اساس FTC، ارزش کریپتوکارنسی میتواند ساعت به ساعت تغییر کند. سرمایه گذاری که ممکن است امروز معادل هزاران دلار آمریکا ارزش داشته باشد ممکن است فردا فقط صدها دلار ارزش داشته باشد. اگر این مقدار کاهش یابد، هیچ تضمینی برای افزایش دوباره آن وجود نخواهد داشت.
- برخلاف کارتهای اعتباری و بدهی که در صورت بروز اشتباه، از حمایت قانونی برخوردارند، کریپتوکارنسی هیچ گونه حمایت قانونی ندارد و پرداختها معمولاً برگشت پذیر نیستند. هنگامی که هزینهای را با کریپتوکارنسی پرداخت کردید، فقط در صورت پس دادن فروشنده میتوانید پول خود را پس بگیرید.
-
کریپتوکارنسی چیست؟
- کریپتوکارنسی، ابزارهای دیجیتالی مبادلهای هستند که توسط افراد یا گروههای خصوصی ایجاد میشوند و مورد استفاده قرار میگیرند. کریپتوکارنسی توسط دولتهای ملی تنظیم نمیشود، لذا به عنوان ارزهای جایگزین در نظر گرفته میشود. آنها واسطههای مبادله مالی هستند که خارج از مرزهای سیاست پولی دولت وجود دارند. بیت کوین برجستهترین نوع کریپتوکارنسی است و از همان اوایل که وارد بازار شد به طور گستردهای مورد استفاده قرار گرفت. با این حال، صدها کریپتوکارنسی وجود دارد و هر ماه تعداد بیشتری از آنها به بازار میآید. کریپتوکارنسی برای امنیت واحدهای مبادله خود از پروتکلهای کریپتوکارنسی یا سیستمهای کد بسیار پیچیدهای که انتقال دادههای حساس را رمزگذاری میکنند، استفاده میکند.
- به عبارت دیگر کریپتودر ابتدای کلمه کریپتوکارنسی، به الگوریتمهای رمزگذاری مختلف و تکنیکهای رمزنگاری اشاره دارد که از این ورودیها محافظت میکنند، مانند رمزگذاری منحنی بیضوی، جفت کلید عمومی-خصوصی و توابع هش. توسعه دهندگان کریپتوکارنسی این پروتکلها را بر اساس اصول ریاضیات پیشرفته و مهندسی کامپیوتر ایجاد میکنند که شکستن آنها و در نتیجه کپی یا جعل ارزهای محافظت شده را غیرممکن میکند. این پروتکلها همچنین هویت کاربران کریپتوکارنسی را پنهان میکنند و باعث میشوند معاملات و جریانات مالی به افراد یا گروههای خاصی نسبت داده نشود.
-
کنترل غیرمتمرکز
- کریپتوکارنسی با کنترل غیرمتمرکز شناخته میشوند. میزان عرضه و ارزش کریپتوکارنسی توسط فعالیتهای کاربران و پروتکلهای بسیار پیچیده موجود در کدها کنترل میشود نه تصمیمات آگاهانه بانکهای مرکزی یا سایر مراجع نظارتی. در این میان، فعالیتهای استخراج کنندگان(Miners)برای ثبات و عملکرد روان ارزها بسیار مهم است. ماینرها کاربران کریپتوکارنسی هستند که از قدرت محاسباتی زیادی برای ثبت معاملات، واحدهای کریپتوکارنسی تازه ایجاد شده و هزینههای معاملاتی استفاده میکنند.
- مفاهیم مهم کریپتوکارنسی که باید بدانید
- بلاک چین(Blockchain)
- بلاک چین در کریپتوکارنسی، بستری است که کلیه معاملات و فعالیتهای قبلی را ثبت و ذخیره میکند و همچنین مالکیت تمام واحدهای ارزی را در زمان مشخص تأیید میکند. به عنوان سابقه کل معاملات کریپتوکارنسی تا به امروز، بلاک چین دارای یک محدودیت است به عبارت دیگر شامل تعداد محدودی تراکنش است که با گذشت زمان افزایش مییابد.
- نسخههای کپی بلاک چین در هر گره(Node) از شبکه نرمافزاری کریپتوکارنسی، ذخیره میشوند. شبکه نرمافزاری کریپتوکارنسی همان شبکه مزارع سرور(Server Farms) غیرمتمرکز هستند که توسط افراد خبره حوزه کامپیوتر یا ماینرها، اداره میشوند و به طور مداوم معاملات کریپتوکارنسی را ضبط و تأیید میکنند. معامله کریپتوکارنسی از نظر فنی نهایی نمیشود تا زمانی که به بلاک چین اضافه شود که معمولاً در عرض چند دقیقه انجام میشود. پس از نهایی شدن معامله، معمولاً این فرایندغیرقابل برگشت است. برخلاف پردازشگرهای پرداخت سنتی، مانند PayPal و کارتهای اعتباری، اکثر کریپتوکارنسیها چیزی به نام عودت وجه(Refund) ندارند، اگرچه برخی از کریپتوکارنسی جدید دارای ویژگیهای اولیه بازپرداخت هستند.
- واحدها در طول زمان تأخیر بین شروع معامله و نهایی شدن آن، برای استفاده هیچ کدام از طرفها در دسترس نیستند. در عوض، آنها به نوعی برای مقاصد و اهداف خاصی مصون نگه داشته میشوند؛ بنابراین بلاک چین از هزینههای مضاعف یا دستکاری کد کریپتوکارنسی جلوگیری میکند تا واحدهای ارزی مشابه تکثیر و به چندین گیرنده ارسال شوند. البته بلاک چین یک مفهوم بسیار گسترده است. اگر میخواهید در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کنید بهتر است مقاله بلاک چینرا در همیار آکادمی مطالعه کنید.
- کلیدهای خصوصی(Private Keys)
- هر دارنده کریپتوکارنسی دارای یک کلید خصوصی است که هویت آنها را تأیید میکند و به آنها امکان میدهد واحدها را مبادله کنند. کاربران میتوانند به دو صورت کلیدهای خصوصی خود را بسازند یک روش این که از اعداد کامل با طول ۱ تا ۷۸ رقم فرمت شده، استفاده کنند یا از مولد اعداد تصادفی برای ایجاد یک کلید خصوصی استفاده کنند. با داشتن یک کلید، کاربران میتوانند کریپتوکارنسی را تهیه و آن را خرج کنند. بدون کلید، دارنده نمیتواند کریپتوکارنسی خود را خرج یا تبدیل کند.
- این یک ویژگی امنیتی حیاتی است که باعث کاهش سرقت و استفاده غیرمجاز میشود، اما همچنان احمقانه است. گم کردن کلید خصوصی معادل این است که با دست خود کیف پولتان را به یک دستگاه زباله سوز بی اندازید؛ به عبارت دیگر شما میتوانید کلید خصوصی دیگری ایجاد کنید و دوباره کریپتوکارنسی را شروع کنید اما نمیتوانید منابع محافظت شده توسط کلید گمشده قدیمی خود را بازیابی کنید؛ بنابراین کاربران باهوش کریپتوکارنسی از کلیدهای خصوصی خود محافظت میکنند و معمولاً آنها را در مکانهای مختلف دیجیتال(که البته به طور کلی برای اهداف امنیتی به اینترنت متصل نمیشوند) و آنالوگ(کاغذ) ذخیره میکنند.
-
کیف پول(Wallet)
- کاربران رمز ارز، دارای کیف پولهایی با اطلاعات منحصر به فرد هستند که کاربران را به عنوان صاحبان موقت واحدهای خود تأیید میکنند. در حالی که کلید خصوصی صحت معامله کریپتوکارنسی را تأیید میکند، کیف پول خطر سرقت برای واحدهایی که استفاده نمیشوند را کاهش میدهد. کیف پولهای استفاده شده در مبادلات کریپتوکارنسی تا حدی در معرض هک شدن هستند. به عنوان مثال Gox یک صرافی بیت کوین مستقر در ژاپن بود که چند سال قبل از بازار خارج شد و اعلام ورشکستگی کرد، زیرا هکرها به طور سیستماتیک بیش از ۴۵۰ میلیون دلار بیت کوین مبادله شده از طریق سرورها را تخلیه کردند.
- کیف پولها را میتوان در فضای ابری، هارددیسک داخلی یا دستگاه ذخیره سازی خارجی ذخیره کرد. صرف نظر از نحوه ذخیره کیف پول، حداقل داشتن یک نسخه پشتیبان، اکیداً توصیه میشود. توجه داشته باشید که تهیه نسخه پشتیبان از کیف پول، واحدهای واقعی کریپتوکارنسی را کپی و تکثیر نمیکند بلکه فقط از سابقه وجود آنها و مالکیت فعلی آنها بکاپ میگیرد.
- ماینرها(Miners)
- ماینرها به عنوان نگهدارنده رکوردهای معاملات رمز ارزها برای جوامع کریپتوکارنسی و داوران غیرمستقیم ارزش ارزها فعالیت میکنند. ماینرها از مقدار زیادی قدرت محاسباتی استفاده میکنند. کار آنها اغلب در مزارع سرور خصوصی متعلق به مجموعههای استخراج، متشکل از دهها نفر انجام میشود. آنها از روشهای کاملاً فنی برای بررسی کامل بودن، صحت و امنیت زنجیره بلوک ارزها استفاده میکنند. دامنه عملیات بی شباهت به جستجوی اعداد اول جدید نیست که همچنین به مقادیر فوقالعادهای از قدرت محاسباتی نیاز دارد.
- ماینرها به صورت دورهای کپیهای جدیدی از بلاک چین ایجاد میکنند و معاملات اخیراً تأیید نشده قبلی را که در نسخههای قبلی بلاک چین وجود ندارد، اضافه میکنند و به طور مؤثر این تراکنشها را تکمیل میکنند. هر معاملهای که اضافه میشود به عنوان یک بلوک شناخته میشود. بلوکها شامل تمام معاملات انجام شده از زمان ایجاد آخرین نسخه جدید بلاک چین هستند.
- اصطلاح ماینرها به این واقعیت مربوط میشود که کار ماینرها به معنای واقعی کلمه، سرمایه را به شکل واحدهای جدید کریپتوکارنسی ایجاد میکند. در حقیقت، هر نسخه بلاک چین تازه ایجاد شده، دارای پاداش پولی دو قسمتی است: تعداد ثابتی از واحدهای کریپتوکارنسی تازه استخراج شده و تعداد متغیری از واحدهای موجود که از هزینههای معاملات اختیاری پرداخت شده توسط خریداران جمع آوری شدهاند(معمولاً کمتر از ۱٪ از ارزش معامله). شایان ذکر است که زمانی، ماینرها برای استخراج رمز ارزها صرفاً با هزینه برای منابع برق و سختافزارهای قدرتمند میتوانستند یک تجارت پرسود برای خود ایجاد کنند اما امروزه برای علاقه مندان به این کار، بدون هزاران دلار سرمایه گذاری در تجهیزات حرفهای، عملیات ماینینگ شدنی نیست.
- تکلیف کارمزد معاملات چیست؟
- اگرچه کارمزد معاملات به فروشندگان تعلق نمیگیرد، ماینرها مجاز هستند در هنگام ایجاد بلاک چینهای جدید، معاملات با کارمزد(fee-loaded) را نسبت به معاملات بدون کارمزد(fee-free) در اولویت قرار دهند، حتی اگر معاملات بدون کارمزد اول انجام شود. این به فروشندگان انگیزهای میدهد تا بیشتر به دنبال معاملات با کارمزد باشند، زیرا با این کار سریعتر به پول میرسند، بنابراین معاملات با کارمزد معمولاً رایجتر هستند. اگرچه از نظر تئوری معاملات قبلاً تأیید نشده یک نسخه جدید بلاک چین، کاملاً بدون کارمزد است، اما چنین چیزی تقریباً هرگز در عمل اتفاق نمیافتد.
- از طریق دستورالعملهای موجود در کد منبع، کریپتوکارنسی به طور خودکار با مقدار توان استخراج که برای ایجاد نسخههای جدید بلاک چین کار میکند، سازگار میشود. با افزایش قدرت استخراج، تولید کپی از بلاک چین مشکلتر میشود و برعکس.هدف این است که فاصله متوسط بین ایجاد بلاک چینهای جدید را در یک سطح از پیش تعیین شده، ثابت نگه دارد. به عنوان مثال این عدد برای بیت کوین ۱۰ دقیقه است.
- عرضه محدود
- اگرچه عملیات ماینینگ به صورت دورهای، واحدهای کریپتوکارنسی جدیدی تولید میکند اما بیشتر رمز ارزها به گونهای طراحی شدهاند که عرضه محدودی داشته باشند که این ضامن اصلی ارزش آنهاست.به طور کلی، ماینرها با گذشت زمان، کمتر واحد جدیدی را به ازای بلاک چین جدید دریافت میکنند. سرانجام، ماینرها فقط کارمزد معاملات را برای کارشان دریافت میکنند، البته این اتفاق هنوز در عمل رخ نداده و ممکن است تا مدتهای زیادی رخ ندهد.
- به هر حال در صورت ادامه روند فعلی، ناظران پیش بینی میکنند که آخرین واحد بیت کوین، زمانی در اواسط قرن ۲۲ استخراج خواهد شد. بنابراین رمز ارزها عرضه محدود دارند و بیشتر شبیه فلزات گرانبها مانند طلا هستند تا ارزهای فیات که از نظر تئوری منابع نامحدودی از آنها وجود دارد.
-
تاریخچه کریپتوکارنسی
- کریپتوکارنسی به عنوان یک تئوری، مدتها قبل از معرفی اولین ارزهای جایگزین دیجیتال وجود داشت. طرفداران اولیه کریپتوکارنسی در مورد استفاده از اصول پیشرفته علوم ریاضی و کامپیوتر برای حل کاستیهای عملی و سیاسی ارزهای فیات سنتی، هم نظر بودند. دانستن تاریخچه کریپتوکارنسی به ما کمک میکند تا بدانیم آیا مفهوم رمز ارز و ارز دیجیتال یک مفهوم جدید است یا خیر. ابتدا مبانی فنی و سپس ارزهای مجازی قبل از ظهور بیت کوین را بررسی میکنیم.
- مبانی فنی
- مبانی فنی Cryptocurrency به اوایل دهه ۱۹۸۰ بر میگردد، زمانی که یک رمزنگار آمریکایی به نام دیوید لی چام(David Lee Chaum)، الگوریتم Blinding را اختراع کرد که همچنان در رمزگذاری مدرن مبتنی بر وب، باقی مانده است. این الگوریتم امکان مبادله اطلاعات ایمن و غیر قابل تغییر بین طرفین را فراهم کرد و زمینه را برای انتقال ارز الکترونیکی آینده فراهم کرد. به این الگوریتم، پول ناپیدا(Blinded Money) هم گفته میشد.
- DigiCash ظهور میکند
- در اواخر دهه ۱۹۸۰، دیوید چام، تعداد انگشت شماری از علاقه مندان به رمز ارزها را به خدمت گرفت تا مفهوم پول ناپیدا را تجاری کند. وی پس از نقل مکان به هلند، یک شرکت انتفاعی به نام DigiCash را تأسیس کرد که واحدهای ارزی را بر اساس الگوریتم blinding تولید میکرد. برخلاف بیت کوین و سایر رمز ارزهای مدرن، کنترل DigiCash غیر متمرکز نبود. شرکت چام دارای انحصار کنترل عرضه بود، مشابه انحصار بانکهای مرکزی در ارزهای فیات.
- DigiCash در ابتدا مستقیماً با افراد سروکار داشت، اما بانک مرکزی هلند ادامه حرکت آن را متوقف کرد. در مواجهه با اولتیماتوم بانک مرکزی، DigiCash موافقت کرد که فقط به بانکهای مجاز بفروشد و به طور جدی پتانسیل بازار خود را محدود کند. مایکروسافت بعدها به منظور یک مشارکت بالقوه سودآور که به کاربران اولیه ویندوز، امکان خرید با ارز خود را میداد، به DigiCash مراجعه کرد، اما دو شرکت نتوانستند در مورد شرایط توافق کنند و DigiCash در اواخر دهه ۱۹۹۰ ورشکست شد.
- تقریباً در همان زمان، یک مهندس نرمافزار به نام وی دای(Wei Dai)، مقالهای درباره b-money منتشر کرد. b-money معماری ارز مجازی بود که شامل بسیاری از مؤلفههای اصلی رمز ارزهای مدرن مانند محافظت از هویت ناشناس و عدم تمرکز میشد. با این حال، b-money هرگز به عنوان وسیلهای برای مبادله استفاده نشد. اندکی پس از آن، همکار چام به نام Nick Szabo، رمز ارزی به نام Bit Gold را توسعه داد که به دلیل استفاده از سیستم بلاک چین که زیربنای بیشتر رمز ارزهای مدرن است، قابل توجه بود. بیت گلد مانند DigiCash هرگز مورد توجه قرار نگرفت و اکنون نیز به عنوان وسیله تبادل مورد استفاده قرار نمیگیرد.
-
ارزهای مجازی قبل از بیت کوین
- پس از DigiCash، تحقیقات و سرمایه گذاری در معاملات مالی الکترونیکی مرسومتر شد، از جمله PayPal که طی ۱۰ سال گذشته محبوبیت زیادی کسب کرده است و همچنین تعدادی از دنباله روهای DigiCash، مانند Russia’s WebMoney، در سایر نقاط جهان ظاهر شدند. به عبارت دیگر DigiCash راه را برای ظهور سایر ارزهای دیجیتال باز کرد.
- E-gole وارد میشود
- در ایالات متحده، مشهورترین ارز مجازی در اواخر دهه ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ به عنوان e-gold شناخته شد. e-gold توسط شرکتی به همین نام در فلوریدا ایجاد شد. این شرکت، اساساً به عنوان یک خریدار طلای دیجیتال عمل میکرد. مشتریان یا کاربران آن، جواهرات و سکههای قدیمی خود را به انبار e-gold میفرستادند و e-gold دیجیتال دریافت میکردند(واحد ارز با اونس طلا). سپس کاربران e-gold میتوانستند داراییهای خود را با سایر کاربران معامله کنند یا e-gold خود را با دلار آمریکا مبادله کنند.
- e-gold در اوج کار خود در اواسط سال ۲۰۰۰، میلیونها حساب فعال داشت و سالانه میلیاردها دلار، داد و ستد انجام میداد. متأسفانه، پروتکلهای امنیتی نسبتاً ضعیف، e-gold را به عنوان هدفی محبوب برای هکرها و کلاهبرداران فیشینگ تبدیل کرد و کاربران خود را در معرض خسارت مالی قرار داد. در اواسط دهه ۲۰۰۰، بسیاری از فعالیتهای معاملات e-gold از نظر قانونی مشکوک بود؛ به عبارت دیگر سیاستهای انعطاف پذیر قانونی، آن را برای فعالیتهای پولشویی و طرحهای کوچک Ponzi جذاب میکرد. این پلتفرم در اواسط و اواخر دهه ۲۰۰۰ با فشارهای قانونی روبرو شد و سرانجام در سال ۲۰۰۹ فعالیت خود را متوقف کرد.
- بیت کوین و رونق کریپتوکارنسی مدرن
- بیت کوین به عنوان اولین کریپتوکارنسی مدرن شناخته میشود. در اوایل سال ۲۰۰۹، ناکاموتو بیت کوین را برای عموم منتشر کرد و گروهی از طرفداران مشتاق، مبادله و استخراج ارز را آغاز کردند. در اواخر سال ۲۰۱۰، اولین مورد از دهها کریپتوکارنسی مشابه از جمله Litecoin ظهور کردند. اولین مبادلات عمومی بیت کوین نیز در همین زمان انجام شد.
- در اواخر سال ۲۰۱۲، وردپرس اولین تاجر عمدهای بود که پرداخت در بیت کوین را پذیرفت. در ادامه، com(خرده فروش آنلاین)، Expedia و Microsoft هم وارد میدان شدند. اکنون دهها بازرگان، به بیت کوین به عنوان یک روش پرداخت قانونی نگاه میکنند.
-
بازار رمز ارزها
- اکثریت قریب به اتفاق رمز ارزها از طریق بازارهای کریپتو معامله میشوند. اینها مکانهای مجازی برای مبادلات هستند. بازار کریپتو حاوی مهمترین اطلاعات مربوط به توکنها، قیمت، حجم و ترندهای بازار است. بازار ارزهای رمزنگاری شده تنها برای سرمایه گذاران باتجربه نیست بلکه برای مبتدیانی که میخواهند ماجراجویی خود را با رمز ارزها شروع کنند نیز ایجاد شده است.
-
بازار کریپتوکارنسی چگونه کار میکند؟
- بازار رمز ارزها، هم برای کوین(Coin) و هم برای توکن(Token) نرخ مبادله ارز را تعیین میکنند. نرخ کریپتوکارنسی معمولاً به عملکرد فروشندگان و خریداران بستگی دارد.همچنین عوامل دیگری نیز وجود دارند که میتوانند قیمت را تحت تأثیر قرار دهند. بازارهای رمز ارز به شما امکان خرید ارزهای دیجیتال و فروش آنها را میدهند. در اصل، عملیات در این بازارها مشابه بورسهای عادی سهام است.
- با این تفاوت که در بورس سهام، سرمایه گذاران داراییها، سهام یا مشتقات را میخرند و میفروشند تا از نوسانات نرخ ارز خود سود ببرند. با این حال، در بازارهای کریپتوکارنسی، معامله گران از جفت کریپتوکارنسی(Cryptocurrency Pairs) برای استفاده از نرخ ارزهای بسیار ناپایدار استفاده میکنند.
-
آیا استفاده از رمز ارزها غیرقانونی است؟
- بیت کوین به عنوان گستردهترین رمز ارز، از فوریه سال ۲۰۲۰، در ایالات متحده، ژاپن، انگلیس، کانادا و سایر کشورهای پیشرفته قانونی شد. در بازارهای نوظهور، وضعیت حقوقی بیت کوین هنوز به طرز چشمگیری متغیر است. چین، بیت کوین را بشدت محدود کرده است بدون اینکه هولدینگهای بیت کوین را جریمه کند. هند تجارت بانکها با بیت کوین را ممنوع کرده است و وضعیت کلی رمز ارزها در این کشور مشخص نیست. به طور کلی، قوانین بیت کوین در هر کشور باید جداگانه مورد بررسی قرار بگیرد.
- نکته قابل توجه این است که در مواردی که بیت کوین قانونی است، بیشتر قوانین در مورد داراییهای دیگر، در مورد بیت کوین نیز اعمال میشود. مثلاً قوانین مالیاتی که اکثر مردم را به دردسر میاندازد. برای اهداف مالیاتی، بیت کوین بیشتر به عنوان دارایی تلقی میشود تا پول. بیت کوین به طور کلی به عنوان پول قانونی و رایج محسوب نمیشود.
- توجه شرکتهای بزرگ دنیا به این صنعت نوپا
- فیس بوک، کوین خود را روانه بازار میکند
- از دسامبر ۲۰۱۷ شایعاتی شنیده میشد که فیس بوک میخواهد وارد صنعت کریپتوکارنسی شود. این شایعه از زمانی شروع شد که در بحبوحه موج کریپتوکارنسی، دیوید مارکوس، رئیس سابق PayPal و رئیس دو پلتفرم پیام رسان فیس بوک و واتسپ، به عضویت هیئت مدیره Coinbase پیوست. با این حال، او سپس در ماه مه ۲۰۱۸ از این سمت استعفا داد تا به طور کامل بر یکپارچه سازی رمز ارزها با فیس بوک، تمرکز کند و از تضاد منافع جلوگیری کند. فیس بوک شرکت جدیدی به نام Libra Networks را در تاریخ ۲ مه در ژنو سوئیس ثبت کرد. تمرکز پروژه Libra در ایجاد رمز ارزی است که به کاربران فیس بوک امکان خریدهای آنلاین را میدهد.
آیا در بازار کریپتوکارنسی سرمایهگذاری کنیم؟
با توجه به دلایل زیر، میتوان به رمزارزها به عنوان یک فرصت سرمایهگذاری نگاه کرد:
- نوسانات بالای بازار، فرصتی برای سودآوری کلان (همچنین عکس آن نیز صادق است)
- کارمزدهای بسیار پایین خرید و فروش رمزارز
- ورود آسان و راحت به بازار کریپتوکارنسی
- امکان خرید و فروش به میزان سرمایه دلخواه (مثلاً خرید بیت کوین با ۱۰۰ هزار تومان در والکس)
- گستردگی مقدار و نوع رمزارزها
هنگام سرمایهگذاری در بازار کریپتوکارنسی، حواستان را جمع کنید!
همراه با توسعه فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال، افرادی سودجو و کلاهبردار در این حوزه شروع به فعالیت کردهاند و سوء استفادههایی نیز در این حرفه صورت گرفته است. امنیت رمزارز یکی از مهمترین مسائلی است که باید مورد توجه سرمایهگذاران در این حوزه قرار گیرد. پیشنهاد میشود هنگام سرمایهگذاری در این بازارها، ۳ مورد زیر را در نظر داشته باشید:
۱٫ انتخاب صرافی مطمئن برای خرید و فروش رمزارز
برخی از صرافیهای خرید و فروش ارز دیجیتال امن نیستند و ممکن است کلاهبردار باشند. بنابراین، اگر صرافی از کار بیفتد یا هک شود، هیچگونه پیگیری قانونی نمیتوانید انجام دهید. در بازار کریپتوکارنسی، سرمایهگذارانی هستند که به دلیل بی احتیاطی و عدم توجه به اصول خرید و فروش رمزارزها، مقدار قابل توجهی از پول خود را از دست دادهاند.
قبل از انجام هر گونه سرمایهگذاری در این بازار، حتماً از امن بودن و قابل اعتماد بودن پلتفرم و صرافی موردنظر اطمینان حاصل کنید. حتی الامکان از سرمایهگذاری در سایتها و صرافیهای خارجی به دلیل احتمال تحریم و مسدود شدن حسابتان خودداری کنید. بهتر است برای سرمایهگذاری در این بازار، از صرافی ارز دیجیتال ایرانی استفاده کنید.
ما در مقاله “معیارهای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال“، ۱۵ معیار مهم در انتخاب صرافی را به شما معرفی کردهایم.
۲٫ انتخاب کیف پول مناسب برای ذخیره رمزارز
تمام مزایا و معایب انواع کیف پولهای دیجیتالی را بررسی کنید و یک کیف پول امن و مطمئن انتخاب کنید.
مانند چشمهایتان از کیف پول، کلید خصوصی و کلمات بازیابی مراقبت کرده و از کیف پولهای امن استفاده کنید. کیف پول دیجیتالی شما دارای کلید عمومی (مانند شماره حساب بانکی) و یک کلید خصوصی (مانند رمزعبور یا پین) است. فراموش نکنید که شما تا زمانی صاحب رمزارز خودتان هستید که صاحب کلید خصوصیتان باشید.
در صورت فراموش کردن کلید خصوصی یا اشتراکگذاری آن با دیگران، باید برای همیشه با رمزارز خود خداحافظی کنید.
۳٫ نوسانات بالای بازار کریپتوکارنسی
ارزش رمزارزها، مبتنی بر محبوبیت در یک زمان معین است که تحت تأثیر عواملی مختلفی قرار میگیرد. از جمله این عوامل، میتوان به افرادی که از رمزارز استفاده میکنند، سهولت تجارت و استفاده از آن و درک ارزشهای فناوری بلاکچین و بازار کریپتوکارنسی اشاره کرد.
نوسانات بالای بازار کریپتوکارنسی هم یک فرصت خوب برای سودآوریهای کلان محسوب میشود و هم یک تهدید برای شکست در این بازار. برای مثال، یکی از راههای سودآوری در این بازار این است که شما در زمان پایین بودن قیمتها به خرید بیت کوین بپردازید. در مقابل، زمانی که قیمت بیت کوین بالا است، بیت کوینهای خود را بفروشید.
توصیه میشود جهت سرمایهگذاری اصولی در بازار کریپتوکارنسی، با مشاوران این حوزه مشورت کنید و در حد توان خود سرمایهگذاری کنید. سرمایهگذاری شما باید به گونهای باشد که در صورت نزول مقطعی ارزش و قیمت کریپتوکارنسیها، تمام سرمایه زندگی شما با تهدید مواجه نشود.
حال سوال اکثر دوستان :::
بورس بهتر است یا ارز دیجیتال؟
این روز ها بسیاری از افراد برای سرمایه گذاری بازار های مختلف مالی مثل بورس، ارز دیجیتال و فارکس را انتخاب می کنند.
در ابتدا به صورت خلاصه ویژگی های بازار ارزهای دیجیتال و بورس را مقایسه میکنیم و در ادامه به تشریح آن میپردازیم:
شباهت های بازار بورس و بازار ارز دیجیتال
قانون عرضه و تقاضا
عملکرد این دو بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود. این مسئله مستقیما به تعداد خریدارانی که یک ارز یا یک سهم را می خرند وابسته است. افزایش قیمت زمانی اتفاق می افتد که هر خریدار در بازهی زمانی متفاوت حاضر باشد بیشتر از خریداران پیشین برای خرید یک سهم یا ارز پول بپردازند.
ارزش گذاری مبتنی بر ایده
ارز دیجیتال بر اساس ایده ای که در وایت پیپر مربوط به آن نوشته شده ارزش گذاری می شود. همینطور ارزش یک سهم بر مبنای کسب و کار متعلق به آن و ایده و میزان کاربرد پذیری آن در صنایع مختلف باز می گردد.
قیمت گذاری بر اساس ارز های فیات
ابتدا باید بدانیم از ارز های فیات یعنی پول های رسمی رایج مثل دلار، یورو و… . در حال حاضر هر دو بازار بر مبنای ارز های فیات نظیر دلار و یورو قیمت گذاری می شوند. اکثر سرمایه گذاران ارزش سهم یا ارزدیجیتال مورد نظر خود را بر اساس ارز های فیات اندازه می گیرند.
تفاوت های بازار بورس و بازار ارز دیجیتال
دامنه نوسان
در بورس ایران دامنه نوسان معمولا ۳ یا ۵ درصد است، اما در ارزهای دیجیتال چیزی به نام دامنه نوسان وجود ندارد. بازار ارز های دیجیتال تقریبا ۱۰ برابر سریع تر از بازار بورس عمل می کند و همه چیز را تحت تاثیر خود قرار می دهد. قیمت ها با سرعت بیشتری افزایش و کاهش می یابند و میزان نوسان آنها نسبت به بازار های دیگر خیلی بیشتر است .
شرایط ثبت نام
در بورس ایران شما برای دریافت کد بورسی خود باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشید و دارای حداقل مدرک دیپلم باشید. حال آنکه جهت عضویت در صرافی های مشهوری مثل بایننس فقط به یک ایمیل نیاز دارید!
ریسک
بازار ارزهای دیجیتال به همان میزان که سود فراوانی نصیب سرمایه گذاران می کند از ریسک بالاتری هم برخوردار است. از آنجا که معاملات ارزهای دیجیتال به طور شبانه روزی انجام می گیرد ممکن است دربازه کوتاهی نوسان های شدیدی رخ دهد. مثلا در دسامبر ۲۰۱۷ قیمت بیت کوین از ۲۰۰۰۰ دلار فراتر رفت اما در مارس ۲۰۱۸ به ۸۵۰۰ دلار سقوط کرد. با توجه به اینکه نرخ مصوبی برای ارزهای دیجیتال وجود ندارد ریسک سرمایه گذاری در ارز های دیجیتال بیشتر است. البته برای کاهش ریسک معاملات شما میتوانید با روش های مدیریت سرمایه، سرمایه گذاری امن تری تجربه کنید.
اگر فرد ریسک پذیری هستید، می توانید شانس خود را در دنیای ارز های دیجیتال امتحان کنید.اگر فرد ریسک پذیری هستید، شاید ارز های دیجیتال برایتان گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری و معامله گری باشد.
ساعت کار
بورس کشورهای مختلف ساعات کاری مشخصی دارد. در ایران ساعت رسمی بورس ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر روزهای کاری است و پنجشنبهها تعطیل است. اما در ارزهای دیجیتال ساعت کاری خاصی وجود ندارد و صرافی ها به صورت ۲۴ ساعت در کل هفته قابل معامله هستند.
سود مرکب
در ارز های دیجیتال به دلیل استفاده از دلار می توانید علاوه بر نوسان گیری، از افزایش قیمت دلار هم سود کسب کنید، ولی در بورس ایران انواع سهام را با ریال مبادله می کنید و افزایش قیمت دلار تاثیر زیادی بر آن ندارد.
تاثیر اخبار و تحلیل ها
در بازار های بورس بیش از هر چیز اخبار و حوادث آن شرکت در قیمت سهامش موثر هستند. شما در بورس باید بسیار اخبار ببینید، در شبکه های اجتماعی به دنبال سهام شرکت مورد نظر باشید و با سرمایه گذاران دیگر مشورت کنید. اما در بازار ارز های دیجیتال باید علم تحلیل تکنیکال را بیاموزید، و آینده قیمت یک سهم را پیشبینی کنید.
در ارز های دیجیتال گاهی اخبار فاندامنتال و گاهی تحلیل های تکنیکال چاره ساز خواهند بود. مثلا قبلا رسانه بلومبرگ اعلام کرده بود:
بهای رمز ارز بیت کوین در سال جاری میلادی به ۲۰ هزار دلار نیز خواهد رسید.
امروز قیمت بیت کوین با ۲۰ هزار دلار فقط چند صد دلار فاصله دارد. لذا با دنبال کردن نظر کارشناسان میتوانید آینده قیمت ارز های دیجیتال را پیش بینی نمایید. شما میتوانید از سایت هایی مثل cointelegraph ,arzdigital ,mihansignal ,tradingview آخرین تحلیل های ارز دیجیتال را بخوانید و سپس اقدام به معامله نمایید.
قانونی بودن
چیزی که کاملا واضح است این است که بازار ارز های دیجیتال هنوز هم با مشکلات قانون گذاری دستوپنجه نرم میکند. مثلا هر زمان که تعدادی از دولتها خرید و فروش ارزهای دیجیتال را در کشور خود ممنوع اعلام میکنند، قیمتها کاهش مییابند. یا همچنین زمانی که فیسبوک و گوگل تبلیغات مربوط به ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کردند، نقدینگی در بازار کاهش یافته و بازار به لحاظ حجم معاملات به طور قابل توجهی کوچکتر شد.
هنوز وضعیت قانونی ارز های دیجیتال در ایران در هاله ای از ابهام است، اما چیزی که مشخص است این است که خرید و فروش ارز های دیجیتال به طور کلی غیر قانونی نیست. از طرف دیگر بورس کاملا قانونی است و تخلفات صورت گرفته در آن قابل پیگرد است. در نهایت می توان گفت با وجود جدید بودن فضای ارزهای دیجیتال رویکرد دولت در این خصوص شفاف و قطعی نیست، هرچند که اخیرا واکنش های بسیار خوبی از مسئولین را شاهد بوده ایم. پرواضح است که اگر از این تکنولوژی در راستای اهداف مفید استفاده شود هیچ مشکل شرعی و قانونی ندارد و میتواند یکی از بهترین راه های رفع تحریم تلقی گردد.
معاملات دو طرفه
در بورس ایران شما میتوانید یک سهم را با قیمت پایه بخرید و بعد از مدتی با قیمتی بالاتر بفروشید. اما در بازار ارز های دیجیتال شما میتوانید در بعضی از صرافی ها مثل بایننس روی پایین رفتن قیمت سرمایه گذاری کنید. اگر قیمت کاهش یافت شما سود میکنید، پس عملا بالارفتن و پایین رفتن قیمت در ارز های دیجیتال هیچ تفاوتی ندارد.
در برخی بازار های بورس جهانی معاملات دوطرفه وجود دارد، اما در بازار ایران با توجه به حبابی بودن قیمت برخی از سهام شرکت های ورشکسته، امکان سود کردن از پایین آمدن قیمت وجود ندارد. اگر این امکان برای بورس ایران فراهم بود، عده زیادی با قرارداد بستن بر سر پایین آمدن قیمت باعث خروج نقدینگی و درنهایت ورشکستگی آن شرکت میشدند. هر چند مثلا این قابلیت به بورس ایران اضافه شده اما هنوز هم به صورت عملی در دسترس نیست.
در بازار های مالی معاملات دو طرفه یک قابلیت مهم تلقی می گردد. در بازار های مالی معاملات دو طرفه یک قابلیت مهم تلقی می گردد.
نقدپذیری بالا
در بورس ایران شاهد پدیده ای به نام صف خرید و فروش هستیم که باعث می شود یک سهم در یک قیمت خریدار یا فروشنده نداشته باشد. اما در بازار ارز های دیجیتال هیچوقت چیزی به نام صف وجود ندارد و شما میتوانید در هر ساعت شبانه روز معامله انجام دهید.
سوالات متداول
برای شروع ورود به بازار های مالی بورس بهتر است یا ارز دیجیتال؟
پاسخ این سوال برای هر کس منحصر به فرد است. اگر حاضرید برای سود بیشتر ریسک کنید ارزهای دیجیتال گزینه مناسبی خواهند بود و اگر به دنبال راه های قانونی در بازار های مالی هستید، بورس ریسک کمتری خواهد داشت.
مزایای بورس بیشتر است یا ارز دیجیتال؟
بورس بستری امن برای سرمایه گذاری های قانونی بلند مدت است و نظارت ها بیشتر است، اما در ارزهای دیجیتال دامنه نوسان زیاد است و هیچ دولت و سازمانی آن را کنترل نمیکنند. همچنین در ارزهای دیجیتال قابلیت هایی مثل بازار دوطرفه و اهرم وجود دارد که در بورس ایران وجود ندارد.
معایب بورس بیشتر است یا ارز دیجیتال؟
شاید از اصلی ترین عیب بورس را بتوان تاثیر گذاری بیش از حد اخبار داخلی، دامنه نوسان کم و محدودیت کف سفارشات اشاره کرد. همچنین در ارزهای دیجیتال تحلیل ها گاهی کم اعتبار میشوند و گاهی نبود دامنه نوسان باعث بیش از حد متضرر شدن سرمایه گذار میشود.
بورس تخصصی تر است یا ارز های دیجیتال؟
قطعا برای یک تازه کار معامله در بورس ایران آسان تر است. ارز های دیجیتال با توجه به تازگی و قابلیت های متعددی که دارد برای تازه واردان کمی گیج کننده خواهد بود.
برای ورود به بازار های مالی از کجا شروع کنم؟
برای ورود به دنیای بورس باید ابتدا کد سجام و کد بورسی بگیرید و شروع به معاملات کنید. سپس با اصول خرید و فروش و نحوه مدیریت سرمایه آشنا شوید. به این منظور میتوانید از سایت سهام یاب استفاده نمایید.
در دنیای ارزهای دیجیتال شما باید ابتدا درک درستی از فناوری های بلاکچین، بیتکوین، کیف پول های ارزدیجیتال و مفاهیم اساسی داشته باشید و سپس به تریدینگ بپردازید. برای اینکار میتوانید از سایت ریبیز Reybiz استفاده نمایید تا به صورت رایگان آموزش ببینید، سپس وارد معامله گری شوید.
پاسخ به سوالات متداول
در این قسمت به پنج سوال متداول در ارتباط با کریپتوکارنسیها پاسخ میدهیم:
۱. آیا برای ورود به بازار کریپتوکارنسی نیاز به دانش خاصی است؟
برخی افراد فکر میکنند بدون داشتن اطلاعات لازم میتوانند وارد این بازار شوند. در حالی که کسب سود در این بازار بدون آشنایی با انواع رمزارزها و تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال غیر ممکن است. متاسفانه افراد زیادی با تصور به دست آوردن سودهای نجومی بدون تحقیق لازم اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال به صورت هیجانی میکنند که نتیجه چیزی جز از دست دادن سرمایه نیست.
۲. آیا ارز دیجیتال همان کرپیتوکارنسی است؟
خیر؛ ارز دیجیتال (ارز مجازی) مفهوم گستردهتری دارد و شامل هر گونه ارزی میشود که به صورت دیجیتالی در دسترس است. کریپتوکارنسی (رمزارز، ارز رمزپایه یا ارز رمزنگاری شده) نوعی ارز دیجیتال است که جهت امنیت شبکه و معاملات خود، از علم رمزنگاری استفاده میکند.
۳. آینده پیش روی کریپتوکارنسی چگونه است؟
با افزایش اطلاعات مردم از رمزارزها و ویژگیهای آنها تقاضا برای ورود به حوزه کریپتوکارنسی روز به روز بیشتر میشود. به همین خاطر آینده کریپتوکارنسی در حالت کلی روشن به نظر میرسد. اما نباید فراموش کرد کریپتوکارنسیهای متفاوتی وجود دارند که آینده هر کدام از آنها وابسته به نوع عملکرد آنها است.
۴. در بازار کریپتوکارنسی چقدر سرمایه برای شروع لازم است؟
اگر به تازگی وارد این حوزه شدهاید، به شما پیشنهاد میکنیم از وارد کردن سرمایه زیاد خودداری کنید. زیرا هرگونه اشتباه میتواند باعث از دست رفتن کل سرمایه شما شود. از طرف دیگر، به هیچ عنوان تمام سرمایه خود را به کریپتوکارنسی اختصاص ندهید و به اصطلاح تخم مرغهای خود را در سبدهای مختلف بگذارید. شاید جالب باشد که بدانید تنها با ۱۰۰ هزار تومن میتوانید هم اکنون در والکس رمزارز بخرید و وارد دنیای کریپتوکارنسی شوید.
۵. کدام کریپتوکارنسی آینده بهتری دارد؟
در سالهای اخیر تعداد کریپتوکارنسیهایی که به بازار عرضه شده است، بسیار زیاد است. به همین دلیل اغلب افراد برای انتخاب کریپتوکارنسی مناسب دچار سردرگمی میشوند. برای پاسخ به این سوال ابتدا باید، مشخص کنید میخواهید سرمایهگذاری کوتاه مدت داشته باشید یا بلند مدت؟
زیرا برخی از ارزها تنها در بلند مدت مناسب هستند و برای سرمایهگذاری کوتاه مدت گزینه خوبی نیستند. از طرف دیگر باید رمزارزهای موردنظر خود را به دقت تحلیل کنید تا بتوانید در مورد آینده آنها تصمیم بگیرید. اما آن چه که واضح است آینده ارزهایی مانند بیت کوین و اتریوم بسیار روشن است و احتمال اینکه افت ارزش قابل توجه داشته باشند، کمتر است.
جمعبندی مطالب
نکات زیر را در مورد ارزهای دیجیتال و کریپتوکارنسی، به خاطر داشته باشید:
- ارز دیجیتال همان پولی است که در بستر اینترنت وجود دارد.
- تمام ارزهای رمزگذاری شده نوعی ارز دیجیتال هستند، اما همه ارزهای دیجیتالی، ارز رمزگذاری شده نیستند.
- در همه ارزهای دیجیتال نمیتوان تمام تراکنشها را مشاهده کرد اما در رمزارزها تمام تراکنشها در یک دفتر مرکزی قابل مشاهده هستند.
- اکثر کشورها برای ارز دیجیتال چارچوب قانونی دارند اما تاکنون قانون مشخصی در مورد رمزارز در دنیا وجود ندارد.
- ارز دیجیتال متمرکز مانند وب مانی و پی پال
- ارز دیجیتال غیر متمرکز مانند بیت کوین و اتریوم
هر کدام از موضوعاتی که در این مقاله مطرح شد ( بلاکچین، کیف پول ارز دیجیتال، استخراج بیت کوین، ماینر، صرافی بیت کوین، ترید ارز دیجیتال و غیره)، به صورت پست داخل پیج اینستاگرام @Reybiz منتشر شده است.
ترتیبی که برای خواندن مقالات” مفاهیم تخصصی ارزهای دیجیتال “به شما پیشنهاد میکنیم:
اشتراکها: صرافی پنکیک سواپ چیست؟ آموزش کامل کار با PancakeSwap - ریبیز