آشنایی با اتریوم
آشنایی با اتریوم ، یکی از اهداف اتریوم و قراردادهای هوشمند این است که نقش واسطهها را در معاملهها و قراردادها کمرنگ کنند. اما چگونه؟ قرارداد هوشمند به چه معنی است؟ اتریوم چه تفاوتی با بیت کوین دارد؟ از مبتدی تا حرفهای با این ارز باشکوه آشنا شوید.
دنیایی غیرمتمرکز را تصور کنید. دنیایی که مردم بهصورت مستقیم و بدون اینکه نیاز باشد به واسطههای فاسد اعتماد کنند، با برنامههای غیرمتمرکز معامله انجام میدهند، قرارداد ثبت میکنند و از انواع خدمات مالی و غیرمالی استفاده میکنند؛ سیستمهایی که کنترلشان در دست مردم است، هیچگاه متوقف نمیشوند و هیچکس نمیتواند در کار آنها تداخل ایجاد کند. اتریوم برای تحقق این آرمان پا به عرصه گذاشته است. در این مقاله، ابتدا بهبیان ساده اتریوم و جنبههای مختلف آن را توضیح میدهیم تا بتوانید این شبکه پیچیده را بهخوبی درک کنید. سپس تاریخچه اتریوم و برنامههای آینده آن را مرور میکنیم. همچنین نگاهی هم به قیمت اتریوم میاندازیم. در انتهای این مطلب هم با بهترین کیف پولهای این ارز دیجیتال آشنا میشوید و یاد میگیرید چگونه اتریوم بخرید.
اتریوم چیست؟
در سادهترین تعریف، اتریوم یک زیرساخت آزاد مبتنی بر فناوری بلاک چین است که میتوان روی آن برنامههای کامپیوتری غیرمتمرکز را اجرا کرد. غیرمتمرکز بودن اتریوم یعنی این سیستم بهتنهایی متعلق به هیچکس نیست و آن را یک یا چند شخص خاص کنترل نمیکنند. همه میتوانند مالک این شبکه باشند و همه میتوانند در کنترل آن نقش داشته باشند. بهلطف ساختار توزیعشده و غیرمتمرکز اتریوم، پس از پیادهسازی یک برنامه روی شبکه اتریوم، این برنامه دیگر قابلتوقف و دستکاری نیست، حتی اگر خود خالق آن بخواهد.
وبسایت رسمی اتریوم هم این پروژه را اینگونه تعریف کرده است: «اتریوم یک بستر غیرمتمرکز برای اجرای قراردادهای هوشمند است. هیچگونه احتمال از کارافتادگی، سانسور، تقلب یا دخالت افراد شخص ثالث برای برنامههایی که روی این شبکه اجرا میشوند، وجود ندارد.»
در ادامه مقاله با مفهوم قرارداد هوشمند آشنا میشوید.
هدف اتریوم چیست؟
وقتی از جوزف لوبین (Joseph Lubin)، یکی از توسعهدهندگان اصلی اتریوم، درباره هدف از ایجاد این شبکه سؤال کردند، در جواب گفت:
اتریوم ایجاد شد تا برای انجام امور زندگیمان به هیچ بانک، شرکت و نهاد دیگری بهجز خودمان نیاز نداشته باشیم.
در سال ۲۰۰۸، شخص ناشناسی بهنام ساتوشی ناکاموتو، بیت کوین را معرفی کرد. میتوان گفت بیت کوین اولین سیستم پولی غیرمتمرکز، دیجیتال و توزیعشده است. شبکه بیت کوین با کمک مفهومی بهنام «بلاک چین» اطلاعات مربوط به تراکنشهای پولی را بهجای سرورهای بانکی و مرکزی، روی کامپیوترهای سراسر جهان توزیع میکند و با این روش میتواند مستقل از شرکتها، دولتها و واسطهها، ارزش (پول) را به هر نقطهای از جهان انتقال دهد.
اتریوم یک قدم پا را فراتر گذاشته و امکان اجرای غیرمتمرکز کدهای کامپیوتری (قرارداد هوشمند) را هم فراهم کرده است تا بتوانیم علاوه بر پول، بقیه فرایندها را هم غیرمتمرکز کنیم.
مقاله معرفی (ایده) یا همان وایت پیپر (Whitepaper) این پروژه در سال ۲۰۱۳ منتشر شد و در سال ۲۰۱۵ رسماً شبکه اتریوم شروع به کار کرد. ایدهپرداز اصلی این پروژه، یک جوان روسی – کانادایی بهنام ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) است که از حامیان بیت کوین بود و با الهام از بیت کوین ایده «غیرمتمرکز کردنِ همه چیز» را ارائه داد.
گس (GAS) چیست؟
غیرمتمرکز کردن همه چیز
برای درک بهتر اتریوم، برنامهای مانند تلگرام یا اینستاگرام را در نظر بگیرید. امروزه میلیونها نفر در سراسر جهان از این برنامههای مفید برای ارتباط و پیامرسانی استفاده میکنند. اما یک مسئله بسیار بنیادین درباره آنها وجود دارد که کمتر کسی به آن توجه میکند: این برنامهها متمرکز هستند.
مثلاً اینستاگرام متعلق به شرکت فیسبوک است. این شرکت مطابق با سیاستهای خود ممکن است مطالبی را حذف کند، دسترسی برخی افراد را مسدود کند یا حتی دادههای خصوصی کاربران را بفروشد. از نظر تئوری با اتریوم، این بستر غیرمتمرکز، میتوان اینستاگرامی ایجاد کرد که بهجای فیسبوک، مالک حقیقی آن همان کاربرانش باشند و دادههای خود را فقط خودشان کنترل کنند.
البته نباید فراموش کرد اتریوم هنوز در ابتدای راه قرار دارد و حداقل در مقطع فعلی مشکلات فنی آن اجازه نمیدهند سیستم بزرگی مانند اینستاگرام را روی آن بسازیم.
بهعنوان یک نمونه دیگر، با کمک این شبکه (در صورت وجود برخی شرایط لازم) میتوان انتخابات آزاد و شفاف برگزار کرد؛ انتخاباتی که در آن امکان تقلب وجود نداشته باشد.
هر خدمت متمرکز دیگری را میتوان با اتریوم غیرمتمرکز کرد. امور مهمی ازجمله پرداختها، بیمه، رأیگیری، بانکداری، وامدهی و بسیاری از خدماتی که اکنون واسطهها انجام میدهند، با این شبکه غیرمتمرکز خواهند شد.
هرکس قادر است در شبکه باز اتریوم برنامه غیرمتمرکز (Dapp) خود را توسعه دهد. تا قبل از پیدایش اتریوم، توسعهدهندگان برای ساخت ارز دیجیتال خود از ابتدا مجبور به کدنویسی یک بلاک چین جداگانه بودند، اما امروزه همه خیلی راحت میتوانند بدون ساخت بلاک چین جدید، با استفاده از بلاک چین اتریوم برای پروژههای خود ارز دیجیتال مستقل یا همان توکن (Token) بسازند.
اتر؛ ارز دیجیتال اتریوم
ارز دیجیتال شبکه اتریوم، «اتر» (Ether) نام دارد و واحد اختصاری آن ETH است. این دارایی بهعنوان واحد پولی شبکه و همچنین راهی برای پرداخت هزینهها و کارمزدها در نظر گرفته میشود. بنابراین هر چقدر که مقبولیت شبکه اتریوم افزایش پیدا کند، از نظر تئوری ارزش اتر هم افزایش خواهد یافت.
در بین اعضای جامعه ارزهای دیجیتال، به ارز دیجیتال شبکه اتریوم، همان اتریوم هم گفته میشود، اما در حقیقت نام آن اتر است. بنابراین اگر جایی «خرید اتریوم»، «تحلیل اتریوم» و … را دیدید، منظور همان اتر است.
اتریوم: یک شبکه مبتنی بر بلاک چین
اتر: ارز دیجیتالِ شبکه اتریوم.
امروزه افراد زیادی با امیدواری نسبت به آینده اتریوم، روی این ارز دیجیتال سرمایهگذاری انجام میدهند. اتر را میتوان از سایتهای صرافی ارز دیجیتال خریداری کرد و روی نرمافزارهای کیف پول در موبایل یا کامپیوتر شخصی ذخیره کرد. در ادامه بیشتر در مورد اتر و چگونگی نگهداری و خرید آن میخوانید.
ویتالیک بوترین کیست؟
شباهتها و تفاوتهای اتریوم با بیت کوین
از آنجا که بیت کوین اولین شبکه بلاک چینی و اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز است، بهترین راه برای درک کامل اتریوم، بررسی شباهتها و تفاوتهای آن با بیت کوین است.
شباهتهای اتریوم و بیت کوین
اتریوم هم بلاک چین مستقل خودش را دارد
مانند بیت کوین، اتریوم هم دارای بلاک چین است. اطلاعات مربوط به تراکنشها و قراردادهای هوشمند روی بلاک چین ثبت میشود. بلاک چین نوعی دفتر یادداشت دیجیتال امن و تغییرناپذیر برای ذخیرهسازی داده و اطلاعات است.
اتریوم هم عمومی و بدون نیاز به مجوز است
مانند بیت کوین، شبکه اتریوم هم عمومی است و همه میتوانند از آن استفاده کنند. هرکسی میتواند از این شبکه برای ایجاد تراکنش یا قراردادهای هوشمند بهره ببرد، بدون اینکه نیاز باشد از جایی اجازه بگیرد. البته اگر کسی بخواهد میتواند روی شبکه اتریوم بسترهای خصوصی ایجاد کند، اما خود بلاک چین اتریوم شفاف، آزاد و عمومی است.
اتریوم هم مبتنی بر اثبات کار (استخراج) است
مانند بیت کوین، اتریوم هم مبتنی بر استخراج (ماینینگ) است. افرادی که بخواهند در فرایند ساخت بلاک شرکت کنند، باید قدرت پردازش سختافزارهای کامپیوتری را برای شرکت در عملیات استخراج (ماینینگ) به شبکه اختصاص دهند و شبکه در ازای این قدرت پردازش که در نهایت باعث امنیت و تأییدشدن تراکنشها خواهد شد، به استخراجکنندگان پاداش اهدا میکند.
هرگونه سوال و مشکلی نسبت به آموزش های داده شده داشتید با پشتیبانی سایت مطرح کنید.تیم ری بیز Reybiz بصورت ۲۴ ساعته جوابگوی سوالات شما است.
ممنون از اینکه تا انتها مقاله آشنایی با اتریوم همراه آکادمی ریبیز بودید. آشنایی با اتریوم
ممکن است به این مطالب نیز علاقهمند باشید
# | ارز دیجیتال | قیمت | تغییرات | 24 ساعت اخیر |
---|